Implantat

Något för dig? Saknar du en tand eller har du en illasittande protes? Önskar du fasta tänder med naturligt utseende?

Hos oss får du hjälp att ersätta dina saknade eller trasiga tänder med kronor, broar eller med implantat. Både operationen och fastsättningen görs i de flesta fall hos oss. Vi använder oss av väl beprövade metoder och material. Det går att ersätta nästan alla förlorade tänder med implantat. Behandlingen innebär att en titanskruv får växa fast i käkbenet.

Tänder slits med tiden. Ibland så mycket att de går förlorade. De vanligaste orsakerna till tandförluster är tandlossningssjukdomar, karies och frakturer. Sedan ett par decennier tillbaka finns hjälp att få, i form av implantat. I nästan alla fall går det att få tänder som sitter fast och ser naturliga ut med hjälp av denna behandling.

Behandlingen innebär som sagt att man låter en titanskruv växa fast i käkbenet. På den fästes sedan en krona eller bro. Behandlingen med implantat har en mycket god prognos. Undersökningar visar att 90-99 procent av broar som installerats fungerar bra under många år. Enstaka implantat når upp till 95 procent. Majoriteten av dem som får implantat bör kunna räkna med en livslång ersättning för sina förlorade tänder. Titanfixturer slits inte, men tänderna kan däremot behöva bytas ut.

Fixturer

Grundämnet titan kan accepteras av kroppen nästan som om det vore en egen vävnad. Detta gör att patienter kan få nya rötter som växer fast i käkbenet, tillverkade av titan. Ett implantat av Den del av implantatkonstruktionen som sätts fast i käkbenet kallas för fixtur.

Med en mindre operation kan tandläkaren fästa titanfixturer i käken. På fixturen fästes sedan en så kallad distans som sticker ut en bit genom tandköttet. En krona eller bro limmas eller skruvas sedan fast på distansen.

När behandlingen utförs är det viktigt att patienten är frisk, men även patienter med medicinskt balanserade sjukdomar kan få implantat. Hög ålder är sällan något problem.

Benets kvalitet avgörande

Förlusten av en eller flera tänder gör benet där tandroten suttit understimulerat. Det kan leda till benet sakta löses upp. Fördelen med implantat är att benet stimuleras och att upplösningen ofta avstannar. Ju längre man väntar med en implantatbehandling, desto större är risken för att benet inte räcker till att fästa fixturer i. I de fall där käkbenet är kraftigt upplöst går det ibland att transplantera in ben. Detta för att fixturer ska kunna läka in säkrare.

Benets kvalitet är avgörande för hur många fixturer som får plats. I en helt tandlös käke är det vanligt att tandläkaren fäster sex stycken fixturer. På fixturerna kan en bro med nya tänder sedan fästas. Ibland är det inte möjligt att fästa så många fixturer. Alternativet kan då vara en form av avtagbar protes, en så kallad täckprotes. Trots att den är avtagbar har den ett bra fäste mot fixturerna och glider inte omkring som en vanlig protes.

Komplikationer ovanliga

Ingreppet sker vanligtvis under lokalbedövning och är smärtfritt. Under de närmaste dagarna efter operationen kan det förekomma svullnad och värk. Allvarliga och omfattande komplikationer är ytterst ovanligt. Under vissa omständigheter kan det hända att implantatet inte fäster i käkbenet. Ibland gör man då om operationen. Alternativet är att fästa implantatet på färre fixturer än vad som från början var tänkt.